Recept: Hliva ustricová s cícerom na karí spôsob

Indická kuchyňa je obľúbená po celom svete vďaka jej jedinečnej pestrosti chutí. Jedlá, s ktorými sa najčastejšie stretávame u nás v Európe, pochádzajú zo severnej časti Indie. Ochutnali ste už túto exotickú kuchyňu? Dnes vám prinášame kombináciu obľúbeného indického karí cíceru s  hlivou ustricovou, bohatou na výnimočný betaglukán (beta glucan). 

Pre Indiu sú typické pokrmy, ktoré sú pripravované hlavne zo zeleniny. Preto recepty z Ďalekého východu lakajú aj vegetariánov. Kuchyňa v každej časti Indie je ovplyvnená náboženstvom, prevažná väčšina obyvateľstva je hinduistického vierovyznania a mäso zväčša nekonzumujú. India je ale veľká krajina a v každej časti sa zvykne konzumovať niečo iné, preto natrafíte aj na mäsové pokrmy. Jedlá pripravované v severnej Indii sú charakteristické kúskami zeleniny alebo mäsa, ktoré sú podávané v paradajkovej, cibuľovej alebo jogurtovej omáčke. Špecifické chute, ktoré ulahodia všetkým chuťovým pohárikom, vytvára najmä zmes korenín. Medzi najznámejšie koreniny patrí kurkuma, koriander,  rasca, kajanská paprika, zázvor a iné. Vďaka týmto koreninovým špecialitám je indická kuchyňa označovaná za jednu z najzdravších kuchýň sveta. Mnohé z nich majú protizápalové a protirakovinové účinky. Súčasťou receptu, ktorý vám prinášame,  je navyše hliva ustricová alebo hliva ustricovitá, ktorá obsahuje beta glucan s imunomodulačnými účinkami.

Recept: Hliva ustricová s cícerom na karí spôsob

Hliva ustricová s cícerom na karí spôsob

Budeme potrebovať tieto základné suroviny:

  • 400g hliva ustricová
  • 300g uvareného cíceru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1ks červená alebo žltá cibuľa
  • 4ks rajčín
  • 250ml kokosového mlieka
  • mletá rasca
  • mletá kurkuma
  • mletý koriander
  • zázvor
  • kajanské korenie
  • soľ
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • citrón

Postup:

  • Očistíme hlivu, cesnak, cibuľu, zázvor a nachystáme si panvicu s trochou olivového oleja.
  • Nakrájame rajčiny na drobné kúsky, nastrúhame zázvor a cesnak, nadrobno nakrájame cibuľu.
  • Na rozpálenú panvicu postupne pridávame rascu, kurkumu, zázvor, cibuľu a cesnak. Chvíľku opekáme do zlatista.
  • Teraz pridáme rajčiny a zvyšné koreniny (koriander, kajanské a soľ). Varíme pod pokrievkou cca 7 minút.
  • Na záver pridáme kokosové mlieko a cícer, varíme ešte asi 5 minút aby sa nám pospájali všetky chute. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo iné korenie.
  • Na grilovacej panvici zľahka opečieme hlivu na kvapke olivového oleja. Hlivu osolíme a okoreníme čiernym korením. Po grilovaní pokvapkáme citrónovou šťavou. Servírujeme na vrch cícerovej zmesi.

Tip na záver: Kto nemá rád špecifickú chuť kokosového mlieka, môže ho nahradiť smotanou. Šupky z rajčín môžu niekomu prekážať, preto v tomto prípade rajčiny dopredu olúpajte. Podávame s ryžou. Prajeme dobrú chuť!